Dækstørrelser

​Dækstørrelser definieres af et antal forskellige tal og bogstaver. F.eks. udgøres dækstørrelse 185/60 R 14 82 H af de følgende informationer:

 • 185 Dækbredden i mm
 • 60 Højden på dækket i procent af dækkets bredde
 • R Angiver dækkets konstruktionstype, her et radialdæk
 • 14 Fælgens diameter i tommer
 • 82 Belastningsevne
 • H Hastighedskode

​Dette er alle de oplysninger du behøver for at bestille dine dæk. Hvis du vil vide mere kan du læse videre på…

Hastighedskode

N​

Hastighed

140 km/h​

Hastighedskode

S​

Hastighed

180 km/h​

Hastighedskode

W

​Hastighed

270 km/h​

Hastighedskode

P​

Hastighed

150 km/h​

Hastighedskode

T​

Hastighed

190 km/h​

Hastighedskode

Y

​Hastighed

300 km/h​

Hastighedskode

Q​

Hastighed

160 km/h​

Hastighedskode

H​

Hastighed

210 km/h​

Hastighedskode

R

Hastighed

170 km/h​

Hastighedskode

ZR / V​

Hastighed

240 km/h​

Hastighedskoder

Alle dæk bærer en hastighedskode i form af et bogstav. Koden angiver max hastigheden som dækket er konstrueret til. Tabellen herunder viser hvilken max hastighed der svarer til de enkelte hastighedskoder:

Belastningsevne

Belastningsevnen der står på siden af dækket angiver max lasteevnen på et dæk, når der køres med max hastighed. Nedenfor ses en liste over belastningsevne og maximal vægt:

Dækkets alder

​Dæk bærer en tre-cifret alderskode på siden, der udtrykker måned og år for produktion. F.eks. betyder 129, at dækket er produceret i december 1999.

Andre markeringer

M&S udtrykker mudder og snedæk DOT Codes – Kodning i linje med krav fra US Department of Transportation. Koden indeholder en blandning af bogstaver og cifre som DOT DVDE MTA 129.

E-Mærke – Dæk for salg skal E-mærkes efter ECE Reg 30 – eg E4 027550. XXXX

Hvad siger vores kunder fra Google?

Super god service og gode produkter.
Altid serviceminded og hurtigt at få lavet aftaler.
Vi kan kun anbefale dette sted.

Altid hurtig service, stor faglighed og fornuftige priser.
Meget tillidsfuld, kan klart anbefales til alle

Super god service, hurtig betjening og gode priser.
Anbefaler Jef til alle

Altid en fornøjelse at komme forbi.
Man bliver mødt med venlighed og ekspertise.
Jeg kommer forbi næste gang bilen laver ballade.

Super service og dejligt professionelt personale!

Hvad siger vores kunder fra Trustpilot?

Fantastisk service.
Alle dele vi bestilte var de helt rigtige.
Jeg hentede den kun én time efter.

Kan kun anbefale værkstedet til alle.
Kontakter dem og får at vide at jeg kan komme med det samme.
Problemet bliver lavet me det samme, super service.

Jeg ringede efter generatoren var gået på min bil.
Om eftermiddagen virkede det hele igen.
Prisen var også super fornuftig.

Som altid super kompetent, hurtig og venlig.
God til at forklare problemerne.
God service!

Mega god service!
Hurtig skift af dæk og fik svar på alle spørgsmål.
Ville ønske jeg kunne give 6 stjerner.

Lufttryk

​Hovedformålet med et dæk er at bære bilens vægt. Derfor er det vigtigt, at der holdes korrekt lufttryk. Overtryk vil forårsage hurtig og uregelmæssig slidtage. Undertryk vil skade dækkets struktur, hvilket kan forårsage trafikuheld. Forkert lufttryk tillader dækket at fungere efter hensigten med konstruktionen. For at få bedste resultat skal du vedligeholde det dæktryk, som bilproducenten anbefaler og/eller dækproducenten.​​

Hjulsporing og -balancering

En af hovedårsagerne til hurtig slidtage af slidbanen er forkert hjulsporing og afbalancering. Unormal støj, vibrationer og træg styring er tegn på, at sporing og balancering er forkert.

Dæktryk

​Dæktryk angives ofte i flere forskellige enheder. Skemaet her viser, hvordan sammenhængen er mellem de forskellige enheder. Den officielle enhed er pascal eller kilopascal (kPa), men man ser ofte enhederne psi (lb/inch2) og kilopond pr kvadratcentimeter (kp/cm2). 100 kPa svarer meget nær til 1 kp/cm2 eller 14,5 psi.​

Og til sidst – loven

 • Hjul på biler, varevogne og lette lastbiler skal have et mønster der er mindst 1.6 mm dybt langs de centrale dele, og kontinuerligt rundt dækket.
 • Dækkene bør være tilpassede (dvs. opfylde specifikationer samt størrelse) med hensyn til hvordan køretøjet bruges, det skal også have den luftmængde som dækproducenten anbefaler.
 • Dæk af forskellig type må ikke monteres på samme hjulaksel ( dvs. der må ikke være ex. radialdæk på den ene side, og diagonaldæk på den anden. En vogn med to hjulaksler må heller ikke have diagonaldæk på den forreste aksel og radialdæk på bagerste aksel)

  ​Vinterdæk:
 • Personbil, varebil og busser med en totalvægt på højst 3,5 ton samt anhænger der trækkes af sådant, skal under færdsel fra 1. dec – 31. marts have vinterdæk.
 • Vinterdæk uden pigge er ikke egnet som all-round dæk, da de er konstruerede til vinterkørsel. Ved brug i sommertid har de nedsat effekt på våde veje, slidtage øges, og dækkene kan opleves som ustabile.
 • Det er tilladt at køre med pigdæk fra den 1. november til den 15. april. Pigdæk skal være monteret på alle bilens hjul samt på eventuel anhænger.
 • Nye dæk har beskyttende glyserin-film, som bevarer dækket i mange år. Ved brug forsvinder glycerinen, hvorved gummiet tørrer hurtigere, giver dårligere egenskaber og kortere levetid. Opbevares de derimod forsvarligt, mørkt og køligt, kan dækkene blive op til 10 år gamle, og stadig have sine gode egenskaber. Hos vinterdæk bliver dog grebet på is og sne dårligere allerede efter 5-6 år, afhængig af gummiblandningen i dem. Der er dog forskel på forskellige dæk, tjek det med din forhandler.
 • Hvis anhænger trækkes af bil med totalvægt på 3500 kg og har pigdæk, skal anhængeren også have pigdæk.
 • De dæk der har det største mønsterdybde, skal monteres bag på bilen.
 • Letmetal fælge skal efter montering kontrolleres og efterspændes, da der er en lille risiko for at boltene løsner efter nogle hundrede kilometer.
 • Gummiblandingen i dine sommerdæk er tilpasset en anvendelse ved højere temperaturer. Allerede ved +5 grader bliver gummiet hårde, hvilket indebær, at du får betydelig mindre kontrol over bilen.

Sæt dine vinterdæk på i god tid, så du er forberedt, når kulden kommer. Og du opnår meget bedre vejgreb, når sneen dukker op.